No Image Available

Historisch Jaarboek Groningen 2011

 Auteur: Holstein, Kor  Categorie: 1. Oldambt, algemeen  Uitgever: Vereninging Stad en Lande  Publicatie: 2011  ISBN: 978-90-232492-8-3  Tags: De ToekomstGeschiedenisStrokartonfabrieken |
 Beschrijving:

Ook in 2011 biedt het Historisch Jaarboek Groningen de lezers weer een aangenaam gevarieerde inhoud.

Over de Middeleeuwen gaat de bijdrage van Sible de Blaauw. Aan de hand van een luidklok van de abdij Bloemhof te Wittewierum die in de toren van Slochteren belandde, behandelt hij de functie en de productie van luidklokken en staat hij tevens kort stil bij het lot van dit erfgoed in Groningerland.

Twee andere artikelen behandelen onderwerpen uit de vroegmoderne tijd. Freerk Veldman gaat na welke kunstenaars verantwoordelijk waren voor de prachtige poort van Nienoord uit 1708. Terwijl Joop Koopmans naar aanleiding van de desastreuze, met een tsunami gepaard gaande aardbeving van Lissabon (1755) onderzoekt hoe snel het nieuws zich indertijd verspreidde, waarbij hij de Groningsche en de Haarlemsche Courant op hun actualiteit vergelijkt.

Beide artikelen over de nieuwste geschiedenis gaan dit keer over de restauratie van strokartonfabriek De Toekomst bij Scheemda. Architect Kor Holstein beschrijft, uitgaande van een meer algemene geschiedenis, allerlei keuzes die bij de restauratie zijn gemaakt. Daarnaast houdt Marijn Molema een pleidooi voor vergroting van het draagvlak onder dit erfgoedproject bij de lokale bevolking.

Vanaf 1950 kwamen er Chinese restaurants in Groningen. Kees Kuiken werpt de vraag op of er inderdaad sprake was van één grote familie of clan, zoals een populair vooroordeel wil, en komt in zijn groepsportret uiteindelijk uit op een netwerk van naam- en streekgenoten dat balanceerde tussen twee werelden met totaal verschillende politieke systemen.

Historiografisch is de bijdrage van Pieter Huistra. Hij behandelt de archivistische en historische opvattingen van Hendrikus Octavius Feith sr. en Hendrikus Octavius Feith jr., de eerste archivarissen die de provincie Groningen kende. De eerste Feithen en hun Register mogen dan wel eens verguisd zijn, als kinderen van hun tijd konden ze uiteraard niet voldoen aan later aangelegde maatstaven.

Traditiegetrouw vindt de lezer achterin het jaarboek twee rubrieken. De een gaat over opgravingen, archeologische vondsten en restauraties. En de andere over de belangrijkste historische literatuur die vorig jaar verscheen.


Meer uit 1. Oldambt


No Image Available
Mobilisatie, bezetting en bevrijding van de Gemeente Scheemda
1. Oldambt, 19. Tweede wereldoorlog Koers, J.P.
No Image Available
Eens rijze een praalgesteente.
1. Oldambt, algemeen Heikens,W.T.
No Image Available
Beester Zunne april-mei 2023
1. Oldambt, algemeen
No Image Available
Wij hadden geen keus. Interviews met landarbeidsters uit het Oldambt 1920-1940
1. Oldambt, 6. Bouwkunst, algemeen, Boerderijen Hibma, Amarens. Hoekstra, Wiebe. Uil, Tilly.
No Image Available
Sportvisserijnotitie deelgebied Oldambt
1. Oldambt, algemeen Groot, A.T. de
No Image Available
Rampjaar 1672 Kalender , 350 Rampjaar
1. Oldambt, algemeen Onbekend
No Image Available
Rapport van het onderzoek naar het handelen van de gemeenten Oldambt, Veendam, Midden-Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland ten aanzien van Joods onroerend goed circa 1940-1955
1. Oldambt, 18. Joodse Geschiedenis, 5. Stad en Ommeland, algemeen, algemeen, Boerderijen Paping, Richard. Benders, Jeroen. Broersma, Daniël. et al


Meer van Holstein, Kor


Geen boeken gevonden


 Terug