Het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt heeft in 2014 de zorg voor de bespeling van het carillon van de gemeente overgenomen. Om het carillon ‘in conditie’ te houden, is regelmatige bespeling noodzakelijk. De in Winschoten geboren stadsbeiaardier Vincent Hensen is dan ook om de twee weken op vrijdagmiddag van 15:30-16:30 uur achter het klavier te vinden. Om zoveel mogelijk mensen van zijn spel te laten genieten, speelt hij ook op bijzondere dagen als Bevrijdingsdag Winschoten (14 april), 1 mei, Open Torendag (2e zaterdag in juni), Open Monumentendag (2e zaterdag in september), Dag van de Duitse Eenwording (3 oktober) en rond Sinterklaas en Kerst.
Samen met Klokken- en Kunstgieterij Reiderland vervangt hij een paar keer per jaar de melodietjes die elk kwartier op de automaat (speeltrommel) te horen zijn.
Een terugblik
Bewoners en bezoekers van het Winschoter centrum kunnen nu regelmatig genieten van de carillonklanken die vanaf de middeleeuwse toren d’Olle Witte worden uitgestrooid. Maar… dit is niet altijd zo geweest.
In de jaren twintig van de vorige eeuw was het dak van d’Olle Witte dringend aan herstel toe. In plaats van een nieuw dak kwam er een heel nieuwe bovenbouw op de toren. Gemeente en bevolking brachten daarvoor zóveel geld bijeen dat er ook genoeg was voor een carillon met 25 klokken, afkomstig van één van de succesvolste gieterijen in Engeland: Gillett & Johnston.
Helaas hadden de Winschoters niet lang plezier van hun carillon. In 1943 verdwenen de klokken naar Duitsland om te worden omgesmolten in de oorlogsindustrie.
Na de oorlog kwam de Winschoter bevolking al snel in actie, met een nieuw klokkenspel als resultaat; nog groter dan het voorgaande. Deze maar liefst 36 klokken werden op een steenworp afstand van Winschoten vervaardigd door klokkengieterij Van Bergen in Heiligerlee.
Na restauraties in de jaren zestig en negentig telt het carillon nu 49 klokken, deels gerestaureerd en deels nieuw gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel.
Tot op de dag van vandaag zijn kenners het unaniem eens: het Winschoter carillon behoort tot één van de mooiste en grootste in Nederland!
Beiaardcommissie
Sinds enkele jaren vormen de stadsbeiaardier, een stadsgids/torenwacht en vrijwilligster van het Cultuurhistorisch Centrum de beiaardcommissie. Deze commissie stelt jaarlijks de zogenaamde speelagenda samen en organiseert rond toren en carillon activiteiten voor jong en oud.
Donateur van het carillon
Om er voor te zorgen dat niet alleen wij, maar ook generaties na ons genieten van het carillonspel, kunnen wij niet zonder donateurs. Draagt u het carillon een warm hart toe? Meld u aan via het contactformulier.
U kunt uw donatie (minimaal € 30,00) overmaken naar bankrekeningnummer NL87 ABNA 0520 8148 86 t.n.v. Stichting Geschiedschrijving te Winschoten o.v.v. ‘Carillon Winschoten’. U ontvangt dan een welkomst-cd met carillonmuziek van d’Olle Witte of van de carillons in de provincie Groningen.
Als donateur krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor een donateursactiviteit, heeft u gratis toegang tot d’Olle Witte en ontvangt u via de mail de nieuwsbrieven van het Cultuurhistorisch Centrum. Daarin houden we u ook op de hoogte van de activiteiten rond toren en carillon.
Laatste nieuws: Nieuwe melodieën klinken vanaf d’Olle Witte in Winschoten
Wilt u het carillon beluisteren? Bezoek dan facebook. De beiaardier plaatst daar regelmatig berichten. Wilt u meer horen, dan heeft u de keuze uit de CD’s 75 Jaar Carillon Winschoten en Carillons in Groningen.