Begin 2020 mochten alle Groningers ideeën indienen voor de ‘Toukomst’. Ideeën ‘van onderop’ om Groningen een mooiere provincie te maken waar het goed wonen, leren, werken, ondernemen en recreëren is. Uit het Nationaal Programma Groningen was daarvoor 100 miljoen euro beschikbaar. De oproep leverde maar liefst 900 ideeën op. De betrokken burgers en organisaties bundelden die tot 59 projecten. Eind januari 2021 is het budget van 100 miljoen euro toegekend aan een deel van de projecten. Het mede door het CHC opgestelde project Sterkere musea voor een sterk Groningen kreeg een reservering van 2 miljoen euro.
Van idee naar project
Diverse musea en streekhistorische organisaties verbonden hun ideeën in een aantal ‘bundelsessies’. Zo kwamen het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, samen met onder meer de Musea Heiligerlee, Streekhistorisch Centrum Stadskanaal en Fraeylemaborg Slochteren, tot het plan Sterkere musea voor een sterk Groningen. Veel kleinere musea hebben behoefte aan versterking van uitvoeringskracht, deskundigheid en samenwerking. Wat zou het mooi zijn als we de kleinere musea in onze provincie ‘toekomst-proof’ kunnen maken, zodat iedereen de verschillende verhalen over Groningen kan blijven horen en beleven! En niet te vergeten: ook vrijwilligers beleven veel plezier aan de inzet voor ‘hun’ museum.
Beoordeling
In het najaar van 2020 mochten alle Groningers de verschillende Toukomst-projecten beoordelen. Daarna adviseerde een panel van 20 geselecteerde Groningers de 59 projecten over de verdeling van het beschikbare budget. Op 28 januari ging hun adviesrapport naar het bestuur van het Nationaal Programma Groningen.
Voor ons project ‘Sterkere musea voor een sterk Groningen’ is een bedrag van 2 miljoen euro ‘gereserveerd’. Veel minder dan de benodigde 24 miljoen voor een provinciebreed plan. Maar wel een duidelijke erkenning dat musea behoefte hebben aan versterking van hun werk. Het bedrag van 2 miljoen euro zou in een periode van 10 jaar besteed moeten worden aan deskundigheidsbevordering (ca. 3 volledige banen).
Het bedrag komt beschikbaar na uitwerking van het project en goedkeuring door het Nationaal Programma Groningen. Wij gaan nu samen met de betrokken collega’s en de Toukomst-organisatie werken aan invulling ervan. Voorop staat dat het geld ook daadwerkelijk ‘op de werkvloer’ terecht komt en we hopelijk nog meer middelen kunnen genereren. Via onze website en nieuwsbrief houden we je op de hoogte.
Meer weten?
Over het project Sterkere musea voor een sterk Groningen
Over het adviesrapport van het Toukomstpanel of de andere projecten: www.toukomst.nl.
Over de door het CHC ingediende ideeën:
Actieprogramma Erfgoedvrijwilligers
Architectuurnetwerk Oost-Groningen