Sinds 2013 wordt in stad en provincie Groningen Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet georganiseerd. Joodse oorlogsslachtoffers uit Groningen worden herdacht op de plek waar ze woonden en werkten. Ook worden verzetsverhalen gedeeld, de levensverhalen van mensen die in actie kwamen tegen onrecht en onderdrukking.
Lezing over familie De Beer in het Rabbinaatshuis te Winschoten (4 mei 14:00 uur)
Stadsgids Koos Akkerman verzorgt een lezing over de Joodse familie De Beer, bekend dankzij hun groothandel in manufacturen aan de Winschoter Langestraat 51 en 53. Van deze familie overleefde alleen Henriëtte de Beer-Herzberger de Holocaust. Zij werd op 8 mei 1945 door de Russen bevrijd uit het concentratiekamp Märsdorf. Dit was één van de buitenkampen vallend onder het grote concentratiekamp nabij Gross Rosen in Neder-Silezië (het huidige Rogóznica in Polen). Koos vertelt ook over Ro de Beer-Meibergen, het eerste vrouwelijke raadslid van de toenmalige gemeente Winschoten. Je bent van harte welkom in het Rabbinaatshuis (Bosstraat 22) te Winschoten. De toegang is gratis.
Nog meer verhalen (4 mei, verschillende locaties in de provincie)
Op verschillende locaties in de provincie kun je op 4 mei meer verhalen horen over Joodse Groningers en Groninger verzetsmensen. Het programma is te vinden op de website van het Joods Cultureel Kwartier.
Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt in Groningen georganiseerd door de Stichting Folkingestraat Synagoge en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier naar een idee van Denise Citroen. In Oldambt wordt het project georganiseerd door het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt.