Van zaterdag 17 april tot en met zondag 9 mei 2021 verwachten wij in de Stefanuskerk in Finsterwolde de expositie Johannieters aan de Noordzeekust. Deze reizende expositie vertelt het verhaal van het middeleeuwse klooster Goldhoorn en de vele andere kloosters van de Johannieterorde in de kuststreek van Nederland en Duitsland. De tentoonstelling is op 12 september geopend in het Duitse Jemgum en blijft steeds een maand op een van de 14 plaatsen in Oost-Friesland en Groningen waar ooit een Johannieter ‘commanderij’ gestaan heeft. In Groningen zal de expositie later nog te zien zijn in de Mariakerk in Oosterwijtwerd (19/6-18/7/2021), Usquert (28/08-26/09/2021) en bij Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum (16/04-15/05/2022). Het volledige expositieschema (Groningen en Duitsland) vindt u (in het Duits) hier.
Voor deze tentoonstelling werkt Cultuurhistorisch Centrum Oldambt samen met onder meer de Ihlower Klosterverein en Cultuurhistorisch bureau Siste Viator (Jochem Abbes). De vrijwilligers van de plaatselijke commissie van de kerk in Finsterwolde maken het mogelijk dat deze wisselexpositie een aantal dagen per week te bezichtigen zal zijn. Gezamenlijk bekijken we wat we tijdens de tentoonstelling aan aanvullende activiteiten kunnen organiseren.
Het klooster Goldhoorn bestond tussen ca. 1300 en 1550 na Christus en was gelegen net ten zuiden van de huidige weg met de naam Goldhoorn. De Johannieterkloosters langs de Noordzeekust hadden een belangrijke rol in onder meer landbouw en waterbeheer. Veel vrouwen vonden een plek in het kloosterleven.
De Johannnieterorde ontstond rond 1050 in Jeruzalem uit een pelgrimshospitaal dat aan Johannes de Doper was gewijd. Hiervandaan groeide een wijdvertakte organisatie door geheel Europa die zich richtte op de verzorging van pelgrims en zieken. Ook ontstond er een militaire tak. In Nederland bestaan nog steeds aan de Johannieters verbonden zorginstellingen; deze zijn inmiddels protestants-christelijk georiënteerd.