Samen werken aan de noordelijke Natte As
Vogels vliegen. Ook de zilverreiger op de voorkant van deze brochure vindt ongetwijfeld z’n weg naar zijn favoriete plekjes. Voor veel planten en dieren is dat minder vanzelfsprekend; denk maar aan een ringslang. Voor hen is een doorgaand lint van waterrijke gebieden vaak een levensvoorwaarde.
Het is één van de redenen waarom Staatsbosbeheer en andere natuur- en milieuorganisaties in Noord-Nederland enthousiast zijn over de plannen voor een Natte As. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de kwaliteit van natuur en landschap in het Noorden. Kwaliteit staat of valt bij goede verbindingen. De huidige ecologische hoofdstructuur en de provinciale verbindingszones zijn nog te versnipperd om als robuust systeem te functioneren. Zeker bij de verwachte klimaatsverandering. De realisatie van de noordelijke Natte As kan daarin verandering brengen.
De Natte As biedt niet alleen de natuur een lonkend perspectief. Wanneer deze verbinding echt robuust wordt uitgevoerd, ontstaat er ook ruimte voor andere functies. In onze visie verbinden we niet alleen de natte laagveengebieden, maar investeren we in de kwaliteit van onze leefomgeving. Er ontstaan mogelijkheden voor wonen en recreëren, voor waterberging en verbetering van de landbouwstructuur. Kortom een goede omgeving voor economische ontwikkeling en daarmee voor de ambities en wensen van meerdere partijen. In die visie staan we niet alleen, getuige de bijdragen uit verschillende sectoren aan deze brochure.
De noordelijke provincies werken hard aan hun toekomst met nieuwe provinciale omgevingsplannen en structuurvisies. Ook gemeenten en waterschappen maken plannen voor de groene ruimte. Met deze visie hopen wij hen een bouwsteen te bieden die nieuwe kansen in beeld brengt. Niet als een afgerond verhaal, maar als een start voor discussie en gedachtevorming over ‘het zilveren lint’. Doet u mee?