Wij kregen de vraag waar de Sikslaan in Finsterwolde naar is vernoemd. Een van de eerste vermeldingen van de Sikslaan vonden we in de Winschoter Courant van 3 juni 1920, als B&W van Finsterwolde voorstelt om 15 lantarenpalen te plaatsen.
De volgende lanen krijgen straatverlichting:
“de zoogenaamde 1e laan, Kromme Elleboog; de zoogenaamde 2e laan, Kr. Elleboog; de 3e laan (Kromme Elleboog), de Meijerslaan (in het dorp), Welpslaan, Palslaan, Sikslaan, Dijk-meijerslaan, Immenga´s laan, Dallinga´s laan; Oost-hofslaan, Bontkeslaan, Jonkerslaan; Notarislaan”.
Welgestelde boeren families
Wat opvalt is dat de Sikslaan vermeld staat tussen lanen die naar personen zijn vernoemd. Zo was in die periode Reint Immenga molenaar én eigenaar van Immenga´s molen en was de familie Bontkes een van de welgestelde boerenfamilies uit het dorp. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de lanen met achtername
Bakker Siks
Wie was dan de Siks waar de Sikslaan naar is vernoemd? Het antwoord daarop is te vinden in een artikel uit ´Recht voor allen´ van 5 juni 1889. In dit kritische artikel wordt geschreven over “de herstemming (in Finsterwolde) voor de verkiezing van een gemeenteraadslid tusschen de kandidaten Mellema (liberaal en radicaal) en Hommes (sociaal democraat). Als overal bestaat ook hier zoo’n kliekje, dat in alles den boventoon verkiest aan te geven en daarin door de macht van het splint maar te dikwijls slaagt.”
Een duik in Alle Groningers leert dat het hier moet gaan om Nanno Freerks Siks, geboren 11 juni 1831 in Nieuw Beerta en overleden op 19 maart 1907 te Finsterwolde. Bij zijn huwelijk op 28 april 1857 te Noordbroek met Pietertje Willems Thedinga wordt vermeld dat hij bakker is van beroep. En ook bij de overlijdensakte van zijn dochter Ida Jakoba Siks (overleden in 1889 op 24-jarige leeftijd, onderwijzeres) staat bij zijn naam vermeld dat hij bakker is.
Nanno Freerks Siks ligt begraven op de begraafplaats aan de Hoofdweg in Finsterwolde, samen met zijn vrouw Pietertje Willems Thedinga.